Elazığlı hanımlar el emeği göz nuruyla kültürlerini yaşatıyorlar

Elazığ Belediyesinin Harput’ta açtığı ‘El Emeği Göz Nuru Çarşısında’ kendilerine tahsis edilen ücretsiz stantlarda bir araya gelen hanımlar, ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerle hem kültürlerini yaşatıyor, hem de aile bütçesine katkı sağlıyorlar.

Elazığlı hanımlar el emeği göz nuruyla kültürlerini yaşatıyorlar

Advert

Elazığ Belediyesinin tarihi Harput antik kentinde açtığı ‘El Emeği Göz Nuru Çarşısında’, kendilerine tahsis edilen ücretsiz stantlarda bir araya gelen hanımlar, ürettikleri el emeği göz nuru ürünlerle hem kültürlerini yaşatıyor, hem de aile bütçesine katkı sağlıyorlar.

Elazığlı hanımlar, oyadan, ahşap oymacılığına, kök boyayla yapılmış örtülerden oyuncaklara, örgüden takıya ürettikleri birbirinden kıymetli el emeği göz nuru ürünlerle, hem yok olmaya yüz tutan kültürel değerlerini yaşatıyorlar, hem de aile bütçelerine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyorlar.

Tarihi Harput’ta bulunan Elazığ Belediyesi El Emeği Göz Nuru Çarşısı çatısı altında bir araya gelerek kendilerine tahsis edilen ücretsiz stantlarda el emeği göz nuru ürünlerini hem üretip, hem de satan ev hanımları yüzlerce yıllık geçmişe sahip kültürel değerlerine sahip çıkmanın gururunu yaşıyorlar.

Elazığ’ın özel değeri iğne oyası

İpeği çekilip boyanan, Gülü, Hercai Menekşe, Aluç Yaprağı, Çarkı Felek, Leylak, İğde Çiçeği, Berber Aynası, Limon Çiçeği, Pamuk Çiçeği, Nikah Sepeti, Elazığ Yıldızı, İki Gelin Bir Kaynana gibi daha nice adlarla yıllardır  kadınların hayallerini ve duygularını yansıttığı iğne oyası, Elazığ kültüründe son derece önemli bir yere sahip.

Diğer yörelerden farklı olarak hanımlar ilk önce ipeği çekip boyuyorlar, ardından da ortalama 10 gün göz nuru dökerek, yöreye özgü iğne oyasını işliyorlar. Geçmişten bugüne yapılagelen ve yazma adı verilen başörtüsünün çift taraflı işlenmesine ek olarak, büyük boy yazmalara, oda takımlarına, havlu kenarlarına işlenen iğne oyaları, genç kızların çeyizliklerinin vazgeçilmezi olarak kabul görüyor.

Kız çocukları küçük yaştayken çeyizliklerini hazırlamaya başlayan anneler için iğne oyası vazgeçilmez bir parça olarak çeyiz sandığındaki yerini alırken, hayli zahmetli olan bu değerin yaşatılmasını isteyen maharetli hanımlar, özellikle genç kızların ilgisini cezbetmek için de, iğne oyasına kolyeden yüzüğe yeni bir boyut kazandırmışlar.

Unutulmaya yüz tutan değer, hanımların ellerinde hayat buluyor

Elazığ Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl açılan ‘Ahşap Oymacılığı ve Boyama’ kursunda 6 ay süren eğitimlere katılan üç bayan, şimdilerde Harput El Emeği Göz Nuru Çarşısında bulunan bu özel sanat sayesinde aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Yüzyıllardır kültürümüzde önemli bir yere sahip olan ahşap oymacılığı sanatını günümüzde yaşatarak yarınlarına umutla bakan hanımlar, günlük 6 saatlerini ayırıyorlar.

Ahşap oymacılığının sabır isteyen bir sanat olduğuna belirten hanımlar, “İsteyince oluyor. İstedik ve başardık. Elazığ Belediyesi’ne, bize sağladığı bu fırsat için teşekkür ediyoruz. Hem kültürel bir değerlerimizi yarınlara taşıyoruz, hem harçlığımızı, hem de mutfak masrafımızı çıkarıyoruz.“ şeklinde konuştular.

 “Bez ve örgü bebeklerle minikler daha mutlu olacaklar”

Harput El Emeği Göz Nuru Çarşısında, yüzyıllar boyu annelerin kız çocukları için diktiği bez bebekler de hayli ilgi çekiyor. Kimine oyalı yazması örtülmüş, kimine Elazığ’ın meşhur sekiz köşe şapkası.

Bez bebekler üreten hanımlar anneleri uyararak, birçok zararlı kimyasalı barındıran bebekler yerine kültürümüzde hep var olan bez ve örgü oyuncaklarla, miniklerin daha mutlu olacaklarını vurguladılar.

Gençlere taş çıkarırcasına kumaştan bebek yapan, hayata dolu dolu bağlı bir hanım teyzemiz, hayal etmiş, kumaştan kardan adam yapmış ve “Bu benim projem” diyor. 

Başka bir stantta bir başka hanımefendi tasarladığı takıları anlatıyor. Her bir taşın faydasını anlatırken, maharetli ellerin ince işçiliği de dikkatlerden kaçmıyor.

Ve daha anlatılası pek çok ürünün yer aldığı Elazığ Belediyesi El Emeği Göz Nuru Çarşısı, genç yaşlı  Elazığlılar için gezmek ve alışveriş yapmak için özel bir yere sahip.  (İLKHA)

 



 

Advert

Etiketler:
Paylaş: