ELAZIĞ VE TÜM İLÇELERDE ŞAP AŞI KAMPANYASİ BAŞLATILDI

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şap Aşı Kampanyası başlattı.

ELAZIĞ VE TÜM İLÇELERDE ŞAP AŞI KAMPANYASİ BAŞLATILDI

Bakanlık tarafından büyükbaş hayvanlarda, 2018 Sonbahar Dönemi 'Şap Aşı Kampanyası' nı başlattı. 17 Eylül 2018 tarihinde başlatılan kampanya 2 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlara yapılacaktır.

    Halk arasında 'Dabak' olarak ta bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşan bu hastalık; et veriminde % 30-45, süt veriminde % 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunma yolu ise hayvanların 6 ay aralarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca şap aşısı uygulanmamış hayvanların il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemekte, hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden de faydalanmamaktadırlar.

    Elazığ Merkez ve İlçelerinde 179.508 büyükbaş hayvan mevcudu bulunmaktadır. 2 ay sürecek olan aşı kampanyasında, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü olarak 65 kişilik bir ekiple çalışılmaktadır. Hedefimiz % 90 oranında başarıya ulaşmaktadır. Çalışmalarımız başarılı ve verimli bir şekilde sürmektedir. Amacımız bu aşı kampanyasını da vakasız olarak kapatmaktır.

 

Paylaş: