Hayvanlarınızı aşırı soğuğa karşı koruyun

Veterinerler, hayvan besicilerinin soğuklar nedeniyle dikkat etmeleri gereken hususlarla ilgili uyarılarda bulunuyor.

Hayvanlarınızı aşırı soğuğa karşı koruyun

Batman’da veterinerler, havaların soğumasıyla beraber hayvan besicilerine aşırı soğuklar nedeniyle dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulunuyor.

Aşırı soğuklar nedeniyle hayvanlarda bazı hastalıklar oluşabileceğini söyleyen Veteriner Hekim Abdulkadir Ataç, besicilerin bu konuda dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti.

Özellikle sokak hayvanlarına yönelik insanların duyarlı olması gerektiğini ifade eden Ataç, sokak hayvanları aç ve susuz bırakılmaması gerektiğini vurguladı.

Besicilere uyarılarda bulunan Ataç, “İlimiz Batman’da hayvan besisi yapan çiftçilerimiz baya yoğunluktadır. Özellikle bu bölgede kış şartlarında hayvanlara nasıl bakılacağı, hayvanlara ne gibi bakımlar yapılacak ne şekilde besleyecekleri hususunda bilgilendirmek istiyorum. Özellikle küçükbaş ve büyükbaş besi çok yoğunluktadır. Maalesef bazı besiciler işi bilinçsiz olarak yapmaktadır. Özellikle bütün ahırın kapılarını kapatıp hava almasını engellemektedir. Havasız ve temiz bir ortamda yaşamayan hayvan hem beslemede zorluk çekiyor hem de kilo almıyor. Ayıca hayvan düşük yapabiliyor. Çünkü metan (kimyasal bileşen) ve amonyak (azot ve hidrojen bileşiği keskin kokulu bir gaz) gazlarından dolayı zehirlenmelerde meydana geliyor. İyi derecede beslenmediği için istediğimiz düzeyde verim alamıyoruz.” dedi.

“Besiciler kendi kafalarına göre bilinçsiz bir şekilde hareket etmemelidir”

Besicilerin bilinçsiz şekilde hayvan beslememesi gerektiğini dile getiren Ataç, Ahırların özellikle havalandırılması lazım ve zemin ıslak hava cereyanlı olmadan havalandırmak gerekiyor. Hayvanları iyi beslemek gerekir. Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte hayvanların iyi beslenebilmesi için vitamin, mineral ve proteine ihtiyacı vardır. Süt ve et üretimi için memleketimizde besiciler çoktur. Bu iş bilinçsiz yapıldığı için randıman alamıyor. Bu işin bilinçli yapılması lazımdır. Bilinçli yapılırsa en azından yüzde 50 randıman alabilirler. Havasız ortamda ve sağlıksız beslenen hayvanlarda düşük ihtimali daha yüksek oluyor. Besicilerin bu uyarılara uymalarını tavsiye ediyorum. Besicilerin takıldıkları konu varsa özellikle veteriner hekimlerine danışmalıdırlar. Besiciler kendi kafalarına göre bilinçsiz bir şekilde besi yapıp kendilerine maddi yönden de sıkıntıya koyabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Sokak hayvanlarına bir bardak su ve bir kap yemek bile olsa yardımcı olmak gerekir”

Sokak hayvanlarına da dikkat çeken Ataç, son olarak şunları söyledi:

Kış aylarından dolayı havalar çok soğudu bununla beraber dışardaki kendi, köpek, kuşlar ve diğer hayvanlara merhamet etmek lazımdır. Bu hayvanlara en azından bir kap su bir kap yemek kapının önüne bırakmak lazımdır. Bu hayvanlara sahip çıkmak gerekir. Eğer başıboş gezen kedi veya köpek yaralı veya hasta ise en yakın bir veteriner hekime başvurmak gerekir. İlimizde Belediye Veteriner Hekimlikleri bu işi ücretsiz yapmaktadırlar. Aynı zamanda evde beslenen kedi, köpek ve kuşlar dışardaki hayvanlara göre biraz daha dayanıksızdır. Bunlar sıcak ortamda yaşadıklarından dolayı dışarı çıkar çıkmaz hastalanıyorlar. O yüzden ortama dikkat etmek lazımdır. Dışardaki hayvanlar cenabı Allah tarafından içgüdüsel bir sistem ile kendilerini koruyabilmektedir. Ama aç olduğu zaman kendini koruyamayacaktır. Bu yüzden bir bardak su ve bir kap yemek bile olsa hayvanlara yardımcı olmak lazımdır.” (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Fatih Akgül –İLKHA) 

Paylaş: