Mavi Balina Oyunu Can Almaya Devam Ediyor

Van'da bir kız çocuğunun "Mavi Balina" oyunu sonucunda hayatına son verdiği, 4 kız çocuğunun ise intihardan son anda vazgeçirildikleri belirtildi.

Mavi Balina Oyunu Can Almaya Devam Ediyor

Advert

Son zamanlarda sıkça gündeme gelen "Mavi Balina" oyunu bir can daha aldı. İddialara göre, 14 yaşındaki bir kız çocuğu, Mavi Balina" oyunu sonucunda hayatına son verdi.  4 kız çocuğunun da intihara teşebbüs ettikleri ancak son anda vazgeçirildikleri belirtildi.

Van Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan açıklamada, 2 Nisan 2019 Salı günü saat 14.00 civarlarında Van Merkez Tuşba İlçesi Akköprü Mahallesinde oturan 14-15 yaşlarında 5 kız çocuğu piknik amacıyla Akköprü tepesine çıktı.

Sevda Erkaçmaz isimli kız çocuğunun tepeden atlayarak hayatına son verdiği belirtilen açıklamada, haberi alan çocukların yakınları ve emniyet görevlilerinin diğer çocukların kendilerine zarar vermelerini önlediği ifade edildi.

Açıklamada, "Olaya emniyet ekipleri el koyarak soruşturulmak üzere çocuklar çocuk şube müdürlüğüne götürülerek çocuk izleme merkezi aracılığıyla meslek elemanlarımızın refakatinde ifadeleri alınmış. Konu savcılığa sevk edilmiştir. Savcılık değerlendirmesi sonucunda üç kız çocuğunun il Müdürlüğümüze bağlı ilk kabul birimine gönderilmesine karar vermiştir. Üç kız çocuğu halen İl Müdürlüğümüze bağlı çocuk ilk kabul birimine kabulleri yapılmış olup, süreç içerisinde değerlendirme yapılacak olup, uygun görülen sosyal hizmet modellerinden yararlandırılacaklardır." denildi.

"Ölüm olayının emniyet ve savcılık araştırması sonucunda 'Mavi Balina' oyunu sonucunda meydana geldiği bildirilmiştir." denilen açıklamada, "Ülkemizde zaman zaman meydana gelen bu üzücü olayların önüne geçmek için ailelerin çocuklarına sahip çıkarak dünya ve dini eğitimlerim yaptırmaları medyadaki sakıncalı sitelerden ve bu tür oyunlardan uzak durmalarını sağlamaları gerekmektedir." çağrısında bulunuldu.

Vefat eden kız çocuğu Sevda Erkaçmaz'ın bugün öğle namazında sonra kılınan cenaze namazının ardından defnedildiği belirtildi.

Nevşehir'de 1 Nisan'da ortaokul 8'inci sınıf öğrencisi Berat M. de kendisini silahla vurarak öldürmüş, yapılan araştırmada genç çocuğun bilgisayarında Mavi Balina'nın yüklenmiş olduğu görülmüştü.

Mavi Balina nedir?

Oyunu oynamak isteyenlere internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Bu linkle kişisel bilgileri çalınan gençler, yakınlarıyla ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılanların, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayanlarda yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor, son görev olarak da intihara yönlendirme sağlanıyor

Ne yapılmalı?

Aileler ‘Mavi Balina’ oyunu gibi tuzaklara düşmemeleri için çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını takip etmeli.

Çocukların oynadıkları oyunlar, aileleriyle birlikte belirlenmeli.

İnternette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

İnternette yabancılara şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin tehlikeli olabileceği çocuklara anlatılmalı.

Aileler gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalı. (İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş: