“Toprağımız İçin El Ele”

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü 17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü ile ilgili basın bildirisi.

  “Toprağımız İçin El Ele”

Advert

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 17 Haziran 1994 tarihinde Paris'te kabul edilmiş ve 50 ülkenin onayını aldıktan sonra 26 Aralık 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir.17 Haziran günü Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. Bu vesileyle, ülkemizde her yıl 17 Haziran Gününde, günün anlam ve önemine binaen muhtelif etkinlikler düzenlenmektedir.

Sözleşme; çölleşmeyi, kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozulumu olarak tanımlamıştır. BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin amacı, çölleşme ile arazi bozulmasını önlemek, kontrol etmek ve azaltmak üzere alınacak ulusal ve bölgesel politikalar, programlar ve önlemlerin geliştirilmesi ve uygulanmasını desteklemektir. Dünyadaki çölleşme tehlikesi altındaki alanların toplamı, yeryüzündeki arazi yüz ölçümünün büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Çölleşme; Dünya’da kara alanının % 25’i olan 4 milyar hektar alanı, 168 ülkede 1,5 milyar nüfusu doğrudan tehdit etmektedir. Savaşlardan sonra en büyük göç nedenlerinden biri arazi tahribatıdır. Son 20 yılda 10 milyon kişinin çölleşme nedeni ile göç ettiği tahmin edilmektedir.  Her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi bozulmaktadır. Zirai üretimde gelecek on yılda %2 azalma beklenmektedir. Her yıl 5,2 milyon hektar orman arazisi azalmaktadır. İklim değişikliğine sebep olan karbon emisyonlarının %25’i arazi tahribatından kaynaklanmaktadır. Çölleşme ile etkili şekilde mücadele biyolojik çeşitlilik ve su kaynaklarının korunarak sürdürülebilir kullanımının sağlanması, iklim değişikliği ile yakından ilgilidir.

Türkiye’de tabii çöl bulunmamakla birlikte; coğrafi konumu, iklimi, topografyası ve toprak şartları ülkenin toprak bozulmasına ve kuraklığa karşı hassasiyetini artırmakta, bu durum çölleşme ve kuraklıktan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer almasına sebep olmaktadır. Türkiye’de çölleşmenin başlıca nedenlerinden biri erozyon olup; tarım arazilerinin %59’u, meraların %64’ü, orman arazilerinin %54’ü çeşitli şiddette erozyona maruz kalmaktadır. Erozyonun yanı sıra tarım arazilerinde ve meralarda görülen bozulma, orman ve doğal ekosistemlerin tahrip olması ve kentleşmenin etkileri, Türkiye’de çölleşme/arazi tahribatı açısından temel problemlerdir. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’nin 12. Taraflar Konferansı (COP 12), 12-23 Ekim 2015’te Türkiye’de yapılmıştır.

Biz de Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü olarak; 2003-2018 yılları arasında Elazığ İlimizde yaklaşık 100.000 hektar alanda çalışma yapılarak milyonlarca fidanı toprakla buluşturduk. 

2019 Yılında yaklaşık 7.000.000 adet fidan üretimi gerçekleştirilecek, 50.000 dekar alanda ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışması yapılarak 5.000.000’a yakın fidan toprakla buluşturulacaktır.

Bu bakımdan tüm vatandaşlarımızın ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Çölleşmeyle Mücadelede kamu kurumlarıyla işbirliği yapmasını arzuladığımızı ifade ediyoruz.

Advert

Paylaş: