10 metrekarelik dükkânından Çin'e sakatat ihraç ediyor

Siirt'te 13 metrekarelik dükkânında sakatat işiyle uğraşan 2 çocuk babası Lokman Kaya, kasaplardan satın alıp temizlediği sakatatları Çin'e ihraç ediyor.

10 metrekarelik dükkânından Çin'e sakatat ihraç ediyor

Yıllar önce bir kasapta çırak olarak mesleğe başlayan Lokman Kaya, ustalık seviyesine ulaşmanın ardından iş yeri açtı. Kaya, 13 metrekarelik işyerinde temizlediği sakatatlar, kırkat, işkembe, kırkbayır ve kamışı arkadaşları vasıtasıyla Çin'e ihraç ediyor.

"Ailemin geçimini temizlediğim sakatat işinden sağlıyorum"

2 çocuğunu sakatat temizleme işinden sağladığı kazançla büyüttüğünü dile getiren Kaya, işini severek yaptığını söyledi.

12 yıldır bu işle uğraştığını belirten Kaya, "Ailemin geçimini bu işten sağlıyorum. Kasaplardan satın aldığım sakatatları işyerimde temizliğini yapıyorum. Şırdanı Adana ve Kayseri'ye gönderiyorum. Arkadaşlarım vasıtasıyla hazırladığım kırkat ve kamışları ise Çin'e ihraç ediyorum. Yaz olduğu için çok fazla talep yok ama bizim en yoğun olduğumuz dönem kış mevsimidir. Çünkü kış aylarında hayvanlar daha çok kesiliyor. Biz de daha fazla ürünü yurtdışına ihraç ediyoruz." dedi.

"Sakatatları Türkiye'nin birçok iline olduğu gibi Çin'e de ihraç ediyorum"

Temizlediği sakatatları Türkiye'nin birçok iline gönderdiğini ifade eden Kaya, "Anlaşmalı olduğum kasaplardan her gün müşterilerin benden talep ettiği sakatatları alıyorum. İş yerine getirerek temizliyor ve müşterilerime veriyorum. Kasaplar, aldığım ürünleri ne yapacağımı merak ediyor,, çünkü çoğu ülkemizde tüketilmiyor. Ben de onlara Çin'e göndereceğimi söylüyorum ve şaşırıyorlar. Çok talep oluyor, bazen yetişemiyorum. Oğlum bana okul çıkışı yardımcı oluyor." diye konuştu.

Okul çıkışı babasının iş yerine geldiğini ve sakatat temizleme işini zamanla babasının yardımıyla öğrendiğini belirten Kadir Kaya, temizledikleri sakatatları Çin'e göndermenin mutluluk verici olduğunu ve babasına yardımcı olmanın gururunu yaşadığını kaydetti.

Kaya, son olarak sakatatlardan artan malzemelerini de sokak hayvanları için ayırdığını sözlerine ekledi. (Murat Orhan-İLKHA)

 



 

Paylaş: