Kovancılar'da fiğ hasadı başladı-VİDEO

Kovancılar ilçesinde, hem ticari amaçlı hem de çiftlik hayvanlarına verilmek üzere ekilen ve besin değeri yüksek olan fiğ hasadına başlandı.

Kovancılar'da fiğ hasadı başladı-VİDEO

Fiğ bitkisinin ekimine kışın son aylarında başlanırken hasadı ise Haziran ayının ilk haftalarında yapılıyor.
 
Kovancılar ilçesi Köprüdere (Avrenk) köyünde çiftçilik yapan Mesut Güneş, hayvanlara yem olması için bu bitkiyi tercih ettiğini belirtti.
HABERİN VİDEOSU
"Tercih sebebimiz hayvanlarda süt, yağ ve kilo almada ciddi bir protein sağlamaktadır"
 
Bölgelerinde iki çeşit fiğ ekildiğini söyleyen Güneş, "Macar fiğ bitkisi ile yerli fiğ dediğimiz Adi Fiğ bitkisi ekilmektedir. Bizler de Adi fiğ bitkisini tercih ediyoruz. Tercih sebebimiz hayvanlarda süt, yağ ve kilo almada ciddi bir protein sağlamaktadır. Bazı kimseler fiğ bitkisini tarlaya güre olarak da ekiyorlar. Bu sene ki fiğ ekimimiz yağış olması dolayısıyla verimli geçti. Yalnız yağmur yağmayınca bu verimi elde edemiyoruz. Çünkü topraklarımız sulu arazi değil. Susuz arazi olmasından dolayı yağmur yağmadığı zaman ciddi anlamda mağdur oluyoruz. Buradan yetkililere sesleniyorum. Kovancılar ovası yabana atılır bir ova değildir. Ovamızın suya kavuşması için gerekeni yapmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Elazığ Kovancılar'da fiğ hasadı yapan çiftçilerden Mesut Güneş
 
“Fiğ ekimini hem hayvanlarımız için hem de ticari amaçla yapıyoruz"
 
Bu sene fiğ hasadının yağışlar nedeniyle çok bereketli geçtiğini belirten Palu ilçesi Ense Bahçelerden Çiftçi Ahmet Demirel, “Fiğ ekimini hem hayvanlarımız için hem de ticari amaçla yapıyoruz. Ton hesabı olarak, tohumsuz bir şekilde saman haline getirdiğimizde, 800 - bin TL arasında satıyoruz. Susuz bir arazide ekim yapmaktayız. Sulu bir arazi olmuş olsa ve fiği sulasak en az iki katı bir ürün elde ederiz. Bizler de yetkililerden Tunceli ilinde yapılan kapalı sulama şeklinde bir sulamanın bizlere yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Elazığ Kovancılar'da fiğ hasadı yapan çiftçilerden Ahmet Demirel
 
“Yetkililerden arazilerimizi suya kavuşturmalarını istiyorum"
 
Bu sene fiğ hasadının çok verimli geçtiğini, sulu arazi olursa daha iyi verim alacaklarını belirten, Kovancılar ilçesi Köprüdere (Avrenk) köyünden Erdal Şimşek, “Yetkililerden isteğimiz bir an önce arazilerimizi suya kavuşturmalarıdır. Ben diğer çiftçiler gibi fiğ bitkisini saman şekline getirmiyorum. Balya haline sokuyoruz. Çünkü bu şekilde proteini korumuş oluyorum. Tohum ve sap ayrılmıyor dağılmıyor. İşçi sıkıntısı çekiyoruz. Bu sıkıntıyı da teknolojik araçlarla ancak aşabiliyoruz.” dedi. (İLKHA)
 fiğ hasadı yapan çiftçilerden
 

Paylaş: