Muhtarlar, Elazığ depreminin yaralarının tez zamanda sarılmasını istiyor

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından mahalle muhtarları, vatandaşlarla yüz yüze geldiklerini sordukları birçok soruya cevap veremediklerini belirtti.

Muhtarlar, Elazığ depreminin yaralarının tez zamanda sarılmasını istiyor

Advert

6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası Elazığ şehir merkezinde yaşanan yıkımlarla birlikte yaşanan sorun ve mağduriyetleri, Elâzığ Muhtarlar Derneği Başkanı ve Gümüşkavak Mahalle Muhtarı Ahmet Gül değerlendirdi.
 
Gül, “Malumunuz 24 Ocak'ta yaşadığımız deprem sonrasında Elâzığ’da ciddi sıkıntılar oluştu. Bu sıkıntıların çözümü için, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şehrin sıkıntılarını çözme noktasında çaba sarf ettiler. Öncelikle, vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşıladılar. Bu anlamda, Süleyman Soylu gerçekten büyük bir özveriyle çalıştı. Gıda, battaniye ve çadır konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadı şehrimiz. Fakat zaman ilerledikçe vatandaşların gerçek sorunları ortaya çıktı. Yıkılan evler ile ilgili sorular sorulmaya başlandı. ‘Nasıl yapılacak, nerede yapılacak, ne zaman teslim edilecek ve kira yardımları nasıl ödenecek?’ gibi sorular soruldu. Bu anlamda süreç sanki biraz zayıflamış gibi oldu. Bizler de bu süreçte vatandaşımızın yanında yer aldık. Vatandaşlarımızın ilk başvurdukları yer, muhtarlık binaları. Elazığ’da özellikle şehir merkezinde muhtar arkadaşlarımız bu anlamda çok yoğun sorulara maruz kaldılar. Bizler bu soruların cevabını bir türlü alamıyorduk. Daha sonra kendimizi ifade etmek için medya temsilcilerine durumu ilettik. Akabinde Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız bizleri toplantıya çağırdılar. Orada biz, vatandaşlarımızın sıkıntılarını ve önerilerimizi dile getirdik. Sağ olsun, Sayın Valimiz Erkaya Yırık Bey bu konuda çok duyarlı. Valimiz, yetkili müdürlüklere sıkıntıların bir an önce çözülmesi için talimat verdi.” dedi.
Elâzığ Muhtarlar Derneği Başkanı ve Gümüşkavak Mahalle Muhtarı Ahmet GÜL
“Kira kontratı büyük bir sıkıntı, çünkü birçok insanımız annesinin babasının eşinin dostunun yanına sığındı”
 
Yetkililerden depremzede vatandaşlar için taleplerde bulunan Ahmet Gül, kira kontratı istemenin zamansız olduğunu belirterek, “Bizim bu süreçte temel önerimiz şuydu; kira yardımları için AFAD, kira kontratı istiyor. Bizlerde kira kontratı gibi evraklar falan istemeyin. Şu anda Elazığ’da kiralık ev bulmak sıkıntı. Var olan kiralık evler de 1500-2000 lira. Vatandaşlarımızın ödeme gücü yok. Ayrıca burada fırsatçıları da kınıyorum. Elazığ’a yakışmayacak bir şekilde, depremden sonra kira oranlarını fahiş oranda artırdılar. Bazı ev sahipleri bunu fırsatçılığa çevirdi. İnşallah Mevlam bunların hesabını sorar. Sayın Valimiz, İçişleri Bakanımızla konuşup bu kira kontratı sorununu halledeceğini belirttiler. Gerçekten büyük bir sıkıntı. Çünkü birçok insanımız annesinin babasının eşinin dostunun yanına sığındı. Bu insanların da kira yardımı alması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
 
“Ağır hasarlı binalar şu anda madde kullanan gençler yuvası haline gelmiş”
 
“Bir diğeri hak sahipliği süresinde yaşanan sıkıntılardı. Vatandaşlarımız kimlerin hak sahibi olacağını tam olarak bilmiyorlar. Çünkü mirasçılar var, birçok yerde özellikle de kenar mahallelerde tapulu ve tapusuz evlerimiz vardı. Bunları da kendilerine ilettik. Bunlarla ilgili de gerekli talimatları verdiler. Yine en büyük sorun ağır hasarlı binaların yıkılmaması. Şehir merkezindeki tüm muhtar arkadaşlarımdan bu şikâyetleri alıyorum. Tabi muhtar arkadaşlarımıza ise vatandaşlar şikâyette buluyorlar. Ağır hasarlı binalar şu anda madde kullanan gençler ve çok özür dilerim fuhuş yuvası haline gelmiş. Yine çocukların oraya gidip çocuk sahası haline getirmeleri ciddi bir tehlike arz etmekte. Bunu kendilerine belirttik.” dedi.
 
“Vatandaşlar eğer evlerini yerinde yapmak istiyorlarsa, yapı denetim belgesi almak zorunda”
 
Yıkılan binaların kentsel dönüşüme alınmasına sevindiklerini bildiren Gül, “Sayın Valimiz, İl Özel İdare ve Belediye ekiplerine gereken talimatı verdiler. Bir an önce yıkılması konusunda neler yapılabilir. İstişare edip inşallah yıkılacağını belirttiler. Bu sürede biz binaların yıkılmasını talep ederken ağır hasarlı binaların da kentsel dönüşüm imkânlarından faydalanacağı belirtildi. Daha önce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yıkılan ağır hasarlı binaların kentsel dönüşümden faydalanması gerektiğini belirttik. Fakat orada bizlere yaptıkları açıklama bizleri tatmin etti. Bu kanunda olmayan bir düzenlemeydi. Sağ olsun Belediye başkanımızın bu anlamda büyük çaba gösteriyor. Belediye Başkanımızın önerisi ve Bakan Beyin oluru ile mevcut ağır hasarlı evlerin de kentsel dönüşüm imkânlarından faydalanabilmesi sağlandı. Sizlerin aracılığı ile paylaşmak istiyorum. Vatandaşlar eğer evlerini yerinde yapmak istiyorlarsa ‘yapı denetim belgesi’ almak zorunda. Kentsel dönüşümün imkânlarından faydalanabilmek için bu gerekli. Bu imkânlar; düşük faizli kredi, belediyeye ödenecek harç parası, pul parası ve resim parası. İnşaat yapanlar bunu bilir. Bu söylediklerimizden muaf tutulur. Bu söylediklerimiz ciddi bir yekûndur.” dedi.
 
“Vali Bey ve belediye başkanımızla yapmış olduğumuz son toplantının meyvelerini bekliyoruz”
 
Yeni konutların bir an önce teslim edilmesi gerektiğini belirten Gül, konteynerde kışın soğuğunun ve yazın sıcağının çekilmez olduğunu vurgulayarak, “Bu anlamda, Belediyemizin yeni bir imar çalışması vardı. Belki tek katlı binalar bu anlamda yerine yapmakta sıkıntı yaşayabilirler. Ama orada da belediyemiz, kat sayısını yükselterek yan binalarla birleşme imkânı sağlamış. Yani vatandaşın yararına olması için. Süreç bu şekilde devam ediyor. Biz Vali Bey ve belediye başkanımızla yapmış olduğumuz son toplantının meyvelerini bekliyoruz. İnşallah, bakanlar da yakın zamanda gelir. Vatandaşlarımızın bize iletmiş olduğu talepleri kendilerine ileteceğiz. En kısa sürede vatandaşlar evlerine yerleşmeli. Çünkü önümüz kış. Kış gelmeden vatandaşlarımızın evlerine yerleşmesini istiyoruz. Şu an konteynerde kalan vatandaşlarımız gerçekten sıkıntıda. Yazın sıcağında ve kışın soğuğunda konteynerlerde kaldılar. Fakat evlerimiz yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle TOKİ’nin yaptığı evler hızla tamamlanıyor. İnşallah, umudumuz bu evler zamanında teslim edilir. Vatandaşlarımızın her türlü hakkını tüm mercilerde savunduk ve savunmaya da devam edeceğiz. Deprem sonrasındaki çalışmalarıyla, alınlarının akıyla çıkan tüm muhtarlarımıza da teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
 
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
 

Advert

Paylaş: