Elâzığ'da meşhur KULTİK KAVUN hasadı başladı

​Elâzığ'ın Kovancılar ilçesinde susuz arazilerde yetişen, tadı ve şekli farklı "Kultik kavunu" pazarlarda yerini almaya başladı.

Elâzığ'da meşhur KULTİK KAVUN hasadı başladı

En önemli özelliği tamamen doğal ve susuz yetişen, her bir tevekte farklı tatta ürün veren Elâzığ'ın Kovancılar yöresine ait "Kultik kavunu" hasadı başladı.
Elâzığ'da meşhur
Ecdatlarından beri "Kultik kavunu" ekimi yaptıklarını, bu kavun çeşidini susuz arazide yetiştirdiklerini söyleyen Muhammed Demirel, "Bir tevekte hem mayhoş hem tatlı hem ekşi farklı kavunlar olabiliyor. Yani, bunun için biz gurmelerden de yardım istiyoruz. Tanıdığımız 3 lezzet var. Ama, gurmeler gelip bu kavunu tadarlarsa kultik kavununun bilmediğimiz daha farklı tatları ortaya çıkabilir. Bu kavun geçim kaynağımızdır. Yer olarak Elâzığ'ın Kovancılar ilçesinin Köprüdere/Avrenk köyünde bu işi yapmaktayım." dedi.
Elâzığ'da meşhur
Kultik kavunu yetiştirilen arazileri 3 defa çapalayarak otunu temizlediklerini dile getiren üreticilerinden Dursun Ören ise "Kultik kavunu, susuz bir alanda yetiştirilir, asla su verilmez. Tadı bal gibidir. Su verilirse tadı sıfıra iner. Sabah 04.00- 04.30 civarı toplanır, saat 06.00'da da pazar yerlerine götürülür." ifadelerini kullandı.
Elâzığ'da meşhur
 
Kultik kavununun ekiminin yılın 4 veya 5'inci aylarında yapıldığını söyleyen üretici Mesut Güneş de "Toprağın ısısı 15 dereceye çıktığı zaman Kultik kavunu toprağın altında çalışmaya başlıyor. Ekiminden 2 hafta sonra kultik kavunu filiz veriyor. Kavun 6-7 yapraklı olunca biz toprağı çapalamaya başlıyoruz. Çapa yaptıktan sonra kavunu kendi haline bırakıyoruz.  Kavunun erken olgunlaşması havanın sıcak olmasına bağlıdır. Kavunun olgunlaşması, içinde bulunduğumuz ayda başlıyor. Bir tevekte 3-4 tane kavun var ise bunların her birinin tadı farklı farklıdır. 100 kavundan ancak 5 tanesi tat olarak ya birbirine benzer ya da benzemez. Allah'ın bir lütfudur. Her birinin tatları farklı farklı olarak yaratılmıştır. Böylesi susuzluktan çatlamış bir topraktan Allah çok güzel bir meyve kullarına bahşetmiş." ifadelerini kullandı.
Elâzığ'da meşhur
 
Mesleklerinin babadan kalma olduğunu belirten üreticilerden Cengiz Düşkün, Kultik kavununun Hoşmat, Karakoçan, Kovancılar ve Tunceli ile Elâzığ ve Bingöl çevrelerinde satıldığına ifade etti. (İLKHA)
 

Paylaş: