"Soçi Mutabakatı'nın yürürlüğe girdiğinden bu yana bin 500 sivil hayatını kaybetti"

Elazığ Hak Adalet ve Kardeşlik Platformu (ELHAK), İdlib'deki katliama dikkat çekerek, Soçi Mutabakatının yürürlüğe girmesinden bu yana en az bin 500 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Advert

Elazığ Hak Adalet ve Kardeşlik Platformu (ELHAK) Dönem Sözcüsü Halil Arslanparçası, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Arslanparçası, Suriye’nin İdlip kentinde yaşanan zulümlere dikkat çekerek, Esed rejiminin uluslararası hukuka aykırı hareket ettiğini vurguladı.

2018'de imzalanan Soçi Mutabakatını anımsatan Arslanparçası şunları söyledi:

4 milyonu aşkın sivilin yaşadığı İdlib, 9 yıldır olduğu gibi yine saldırılara maruz kalıyor. Esed rejimi, şimdiye kadar uluslararası olarak kabul gören hiçbir ateşkes veya anlaşmaya uymadığı gibi geldiğimiz noktada da Soçi Mutabakatına rağmen İdlib’deki sivil yerleşim yerlerine saldırıyor. Soçi Mutabakatının yürürlüğe girdiği Eylül 2018’den bu yana yapılan hava ve kara saldırılarında en az bin 500 sivil hayatını kaybetti ve İdlib’in güney kırsalından 1 milyon 230 bin sivil, Türkiye-Suriye sınırının bulunduğu kuzey bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Yapılan saldırılar nedeniyle son on gün içerisinde İdlib’in güneydoğu kırsalında 40’ın üzerinde yerleşim yerinden 130 bin sivil, Türkiye sınırına, Afrin ve Azez bölgelerine göç etti. Uluslararası olarak alınan karar ve mutabakatlar tam anlamıyla yürürlüğe koyulmadığı müddetçe İdlib’te sivil katliamlarının devam etmesi kaçınılmazdır. Saldırıların kuzeye doğru yoğunlaşması durumunda gidecek yeri kalmayan 4 milyonun üzerinde sivil, yine büyük katliamlara maruz kalabilir.

"Göç eden sivillere acil yardım çalışmalarına destek verilmeli"

Arslanparçası, "Kışın bu soğuk günlerinde geldikleri bölgelerde sığınacak bir yer bulamayan siviller donma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Acil olarak halı, hasır, soba, yakacak, un, bebek maması, battaniye, sünger, kışlık kıyafet gibi ihtiyaçları olan sivillere yardım amacıyla tüm halkımızı şu anda İHH tarafından yürütülen yardım kampanyasına destek olmaya çağırıyoruz." dedi.

"Kim bir kavme benzerse, onlardandır"

Hristiyan bayramının Müslüman ülkede kutlanmasına tepki gösteren Arslanparçası, İslam dünyasında yaşanan acı gelişmelerin dikkate alınarak inanç ve geleneğimize aykırı bir iş olduğunu vurguladı.

Arslanparçası, "Ümmet olarak bir yandan her köşemizde bir acı yaşarken bir yandan da bazı insanlarımız Yılbaşı Kutlaması adı altında eğlenceler düzenlemektedir. Yılbaşı kutlamaları, Roma kültürüne muharrer Hristiyanlık sosu eklenmiş, çam ağacı ve Noel baba figürleriyle İslam toplumlarına enjekte edilen, inanç ve geleneğimize aykırı bir iştir. Peygamber Efendimizin şu uyarısı iman edenler için kâfidir: 'Kim bir kavme benzerse, onlardandır'. Yılbaşı kutlamalarının milletimize uygulanan kültür emperyalizminin somut bir parçası olduğunu belirterek halkımızı bilinçli davranmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"28 Şubat mağrurlarının mağduriyeti devam ediyor"

Arslanparçası, Sivas davası mağdurlarından olan ve 26 yıldır haksız yere cezaevinde kalan Ahmet Turan Kılıç’a yapılan zulmün son bulması gerektiğini ve bunla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özelikle ilgilenmesi gerektiğini vurguladı.

Arslanparçası, "Pek çok suçlu Adli Tıp Kurumunun 'sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali' kapsamında bulunduğunu belirten raporu sebebiyle serbest bırakılırken; 26 yıldır Cezaevinde olan Sivas Davası mağdurlarından Ahmet Turan Kılıç maalesef cezası kaldırılanlar arasına alınmıyor. Sivas Numune Hastanesi uzman hekimlerinin oybirliğiyle ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu üyeleri raporu görmezden gelerek suç işlemektedir. 28 Şubat artığı yargı mensuplarınca 26 yıldır içerde tutulan yaşlı Ahmet amcanın serbest bırakılması için Sayın Cumhurbaşkanımızın devreye girmesini bekliyor. Oğlunun ifadesi ile yaşlı ihtiyarın evinde ölme isteğinin geri çevrilmemesini istiyoruz." dedi.

ELHAK Platformu tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Doğu Türkistan için Sessiz Çığlık Tepki Yürüyüşüne katılım gösteren Elazığlı vatandaşlara şükranlarını bildiren Arslanparçası, 2019 yılını geride bırakırken, geçen yıl "Aile" konusunu merkeze alarak bu alanda çalışmalarını yoğunlaştıran ELHAK Platformu olarak 2020 yılında da "Gençlik" konusunu merkeze alarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2020 yılının milletimiz ve İslam âlemi için hayırlar getirmesini dileriz." ifadelerini kullandı. (Mustafa Daştan-İLKHA) 
 

Advert

Paylaş: